30/10/2022 - 1/8e Finale Beker van België

Basket Willebroek A (+5) - Liège Panthers A   67-66   (17-16, 21-13, 18-27, 11-10)


Soms moet een mens al eens een uitzondering maken, en dus voor de gelegenheid en bij gebrek aan persbelangstelling nog eens een verslagje. Want de bekerstunt die onze Dames A zondag realiseerden, die gaat nog wel even in het geheugen blijven zitten. Dat de wereld er in vergelijking met het laatste schrijfsel een beetje anders uitziet in Willebroek, dat moge duidelijk zijn. Met de komst van Nohaila Msili, Jolien Goyvaerts, Laura Gaspard en Inge Meylemans staat er terug een hecht team op het veld dat al snel de juiste draai vond. Dit resulteert momenteel in een 4/4 in de competitie, met een gemiddelde winstmarge van 28ptn. En dus droomde de Kanaalploeg van een heus exploot in de Beker Van België, waarin in de vorige ronde Ldp Donza overtuigend werd uitgeschakeld. Tegenstander nu waren de Panthers uit Luik, een vaste waarde in onze hoogste klasse en de verliezende bekerfinalist van het vorige seizoen, met ook een aantal profs in de rangen. Maar ook een team dat zijn draai nog niet echt gevonden heeft, en na de wedstrijd van de dag ervoor ook een 2e sleutelspeelster moest missen. Het maakte de Willebroekse motivatie er alleen maar groter op.

 

Het plan om de gekregen voorgift van 5ptn snel wat groter te maken lukte niet meteen. Daarvoor stonden de zenuwen in de Willebroekse kern net iets te gespannen. Luik probeerde dan ook direct over te nemen, maar met een time-out wist coach Ruelens bij 7-11 de rust in zijn team te krijgen. Lambert met de bom en Nauwelaers met 5ptn op rij zorgden daarna voor 17-16 quarterwinst. In de 2e periode vond oranje/zwart helemaal het juiste ritme. Het collectief schitterde met naast de starters ook ijzersterke invalbeurten van Verschueren en Gaspard. En een voor de tegenstander heel gevaarlijke combinatie van knap inside- en outside spel. Het deed de bezoeksters zelfs even de pedalen verliezen, waardoor BwOne er meteen vandoor ging. Met een buzzerbeater die na enkele seconden rondjes draaien alsnog besliste om binnen te vallen, maakt Goyvaerts er 38-29 van. Dromen mocht dus nog steeds...

 

Het 3e “luikje” zou er 1 met 2 gezichten worden. De Kanaalmeisjes bleven aanvankelijk de controle over de wedstrijd behouden, en slaagden er zelfs in om hun voorsprong nog wat groter te maken. Weer Lambert, wat was die goed zeg, en Gaspard zorgden bij 50-37 voor een maximale voorsprong van 13ptn. Maar dan duwde Luik heel even fameus door en speelde het op een niveau waarmee de thuisploeg het flink lastig had. Een enorme defensieve druk zorgde op korte tijd voor enkele balverliezen en dus gemakkelijke punten aan de overzijde. In minder dan 5’ werd BW een beetje overspeeld, en verdween de voorsprong als sneeuw voor de zon. Een lopende Msili, prachtig bediend door Goyvaerts, kon op het nippertje verhinderen dat de Willebroekenaarsters met een achterstand aan Q4 moesten beginnen. Na driekwart wedstrijd hingen de bordjes weer helemaal gelijk en dus zouden de laatste 10’ allesbepalend zijn (56-56). In die laatste 10’ ging de wedstrijd van fris en monter basketbal naar een defensief hoogstaande pot oorlogsbasket. Enorm intens, maar op een faire manier welteverstaan. Pluim voor de arbitrage trouwens, die dit goed onder controle hielden. Natuurlijk zijn er altijd gecontesteerde beslissingen, maar laat ons dat aan beide kanten op het heetst van de strijd steken. Scores van een uitstekend dirigerende Grymonprez en Msili bezorgden de gastvrouwen weer 4 puntjes bonus, maar bij de bezoeksters zorgden Littlefield en Schwarz weer voor aansluiting. Tijd voor onze kapitein om aanvallend het team op de ijzeren schouders te nemen en zo mogelijk nog een stapje naar voren te zetten dus. Met 7 opeenvolgende punten, weliswaar naar perfect uitgespeelde aanvallen van het voltallige team, zorgde Nauwelaers dat de nachtmerrie zich toen Luik bij 64-65 zowaar op voorsprong kwam niet voltrok, en dat De Schalk helemaal ontplofte. Met 2 punten plus bonus voor (T)Anka, een misser van Luik en - naast haar 18ptn - ook haar 11e en beslissende rebound was het delirium helemaal compleet. Basket Willebroek One, WINT en plaatst zich voor de kwartfinales van de Beker Van België waar het ofwel eersteklasser Lummen, ofwel R1 team Ottignies als tegenstanders krijgt.

 

Wat een ongelofelijke dag in De Schalk. Spanning op het terrein, een uitzinnige sfeer in de goedgevulde tribunes en reclame voor het Landelijke basket, dat hier in de regio helaas geen letter media-aandacht meer krijgt. Dank aan alle supporters, heel veel dank zelfs, en tot volgende week, wanneer zondag om 14u30 de derby tegen Phantoms op het menu staat in De Schalk. Genieten mag en moet tot woensdagavond, en dan weer met volle focus op training voor die competitietopper. Want hoe leuk dit ook moge zijn, de competitie primeert nog steeds. Let’s f*cking goooo!

 

Malaika Van Gansen, Laura Gaspard 3, Glynis Verschueren 5, Eline Lambert 15, Petra Vanhoven, Kelly Van der Veken, Lisa Grymonprez 7, An-Katrien Nauwelaers 18 (11rebs), Nohaila Msili 6, Jolien Goyvaerts 8.
SMETJE ™