04/12/2022   1/4e Finale Beker van België

Rebond Ottignies - Basket Willebroek A   58-77   (13-20, 10-17, 22-27, 13-13)


“Bekersensatie uit de oude doos. Basket Willebroek zette het vrouwenbasket op zijn kop door Luik uit de Beker van België te wippen.” aldus sprak Het Laatste Nieuws na het Willebroekse exploot in de vorige ronde. Niet gelogen natuurlijk, maar nog belangrijker was misschien wel dat de loting voor de volgende ronde best gunstig te noemen viel. Geen klepper uit onze eerste klasse, maar met Rebond Ottignies wel een oerdegelijke topploeg die in het klassement van de Waalse 1e Landelijke helemaal bovenaan staat. Absoluut geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken dus, en bovendien met Emilie Vermylen, Sarah Dochez en Céline Kazadi een blij weerzien met 3 ex-Willebroek speelsters. Nog een leuk extraatje: Ook het nichtje van BW assistent coach Frank Brak speelt bij Ottignies. Een wedstrijd met als inzet een historische plaats in de halve finale van de landsbeker, een clash tussen de nummers 1 uit Vlaanderen en Wallonië, een kolkend vol huis en de nodige tv-camera’s. Kortom, bekerbasket avant la lettre!

 

Vermylen opende met een verre bom meteen de score voor de thuisploeg. Een waarschuwingsschot dat door de Willebroekse dames goed en wel begrepen werd. Vanuit een ijzersterke defensie organiseerden zij daarna de ene knappe aanval na de andere, met hier en daar nog een pijlsnelle uitbraak er bovenop. Dit resulteerde in een 0-12 en dan al enig comfort op het scorebord: 3-12. Nu ja, comfort... Je speelt natuurlijk niet tegen “Janneke en Mieke”, en dus knokte Ottignies zich meteen weer in de wedstrijd. De uitloper werd op die manier gestopt, en de kloof beperkt tot 7ptn na het 1e kwart: 13-20. De gastvrouwen probeerden in de 2e periode opnieuw aansluiting te vinden, maar botsten aanvallend telkens op een steenharde oranje/zwarte muur. Want hoe en met wie coach Ruelens ook roteerde, iedere combinatie hield defensief knap stand en deed offensief een waardige duit in het zakje. Daardoor stond er quasi altijd een frisse ploeg op het terrein, en dat maakte dat Willebroek langzaam maar zeker verder weg begon te sluipen. De 7 puntjes voorsprong uit deel 1 werden in deel 2 mooi verdubbeld, en zo konden de bezoeksters gaan rusten met een aangename 14ptn kloof. Rust: 23-37.

 

Na de rust werd het plaatselijke spel even wat intensiever en hadden de Kanaalmeisjes een paar minuutjes nodig om zich aan te passen. Het verschil schommelde zo wel wat meer, maar nadat de thuisploeg heel even onder de 10 punten dook, drukte Willebroek het gaspedaal weer in. Niet met 1 voet, maar met alle voeten tegelijk. Het gevaar kwam nu vanuit alle hoeken en van iedere speelster, en daar wist Ottignies geen raad meer mee. Al scoorde de thuisploeg in de 3e periode wel een heel pak vlotter. Maar voor iedere score kregen ze er van een ontketend BW minstens eentje terug, en dus bleef het alsmaar meer geruststellende verschil aanvankelijk intact, om daarna nog met een paar puntjes vergroot te worden. Willebroek verdeelde en heerste onderling en zette maar liefst 27 punten tegenover de 22 van de thuisploeg, met een 45-64 stand na driekwart wedstrijd tot gevolg. Voldoende om in de laatste 10 minuten van deze kwartfinale met de ganse kern te genieten van de dan al geleverde prestatie dus. Het was echter nog niet genoeg, want zelfs in volle rotatie liepen de bezoeksters verder weg tot de maximale voorsprong van 26 punten bij 49-75 bereikt was. Daarna ging de riem er net ietsje meer af en bewees Ottignies dat het wel degelijk een ijzersterk team is, dat met een 9-0 Willebroek zelfs nog even in de time-out duwde. Maar de wedstrijd, die was al even gespeeld en werd met overtuiging door BwOne gewonnen. Eindstand: 58-77!

 

Basket Willebroek Dames A speelt dus als Landelijke ploeg zowaar de halve finale van de Beker Van België en daarin wacht een confrontatie met de landskampioen en bekerhouder uit Mechelen. Voor de Willebroekse dames mag je dat gerust een galawedstrijd noemen, en voor kapitein Nauwelaers als mooie bonus een rechtstreeks duel met haar zus. Het doel van deze bekercampagne, een stukje (club)geschiedenis schrijven, dat is ondertussen al met glans bereikt. En blinken, dat deed heel Willebroek vandaag na een waanzinnig sterke en collectieve wedstrijd. Meteen de reden waarom ondergetekende er in dit verslag bewust voor koos om geen individuele prestaties uit te vergroten trouwens. Hoedje af en een diepe buiging, dames! Veel tijd om te genieten is er echter niet, want nu woensdag (07/12 om 20u30) wacht BwOne al een nieuwe bekerwedstrijd. Dan trekt het naar de Winketkaai om daar het in 2e Landelijke ongeslagen Mechelen B te bekampen in de 1/8e finale van de Beker Van Vlaanderen. Tricky, heel tricky, zeker gezien de omstandigheden. En vooral nog een pak belangrijker dan de Belgische beker. Maar hey... Let’s f*cking goooo!

 

Malaika Van Gansen 9, Laura Gaspard 2, Glynis Verschueren 9, Eline Lambert 8, Daphne De Ruysscher 2, Petra Vanhoven 8 (aan 100%), Kelly Van der Veken 2, Lisa Grymonprez 10 (8 assists), An-Katrien Nauwelaers 15 (12 rebounds), Nohaila Msili 2, Jolien Goyvaerts 10 (9 assists, 6 steals).

SMETJE ™